Dowiedzieliśmy się, że Juliusz Słowacki był Ormianem!Kto by pomyślał... ale do rzeczy:
We
Wrocławiu, a także w Obornikach Śląskich, Oławie i innych
miejscowościach żyją Ormianie, którzy po drugiej wojnie przybyli na
Dolny Śląsk z Kresów Wschodnich. Kochają oni gotować!
Specjałem kulinarnym są maleńkie gołąbki – Dołma, w liściach winogron, podbiału albo czerwonego buraka. Dużym powodzeniem cieszą się dania rybne, a także ostro przyprawione przekąski i zawiesiste zupy. Wśród nich jest zupa gulaszowa i warstwowa zupa chaszlama. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w wyważonym połączeniu warzyw, piwa i dużej ilości ziół.
Bozbasz - to zupa na wywarze mięsnym, przeważnie baranim, popularna na całym
Kaukazie. W każdym z krajów pojawiają się w niej inne dodatki a w samej
Armenii funkcjonuje kilka jej odmian: Eczmiadzyńska, Sisjańska,
Erewańska (nazwy pochodzą od miast) zimna i mieszana.
Nie wygląda to zachęcająco, ale... kto co lubi.
Pisali : Kacper i Szymon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz