sobota, 1 marca 2014

Tradycje mniejszości ormiańskiej: kuchnia



Dowiedzieliśmy się, że Juliusz Słowacki był Ormianem!Kto by pomyślał... ale do rzeczy:

We Wrocławiu, a także w Obornikach Śląskich, Oławie i innych miejscowościach żyją Ormianie, którzy po drugiej wojnie przybyli na Dolny Śląsk z Kresów Wschodnich. Kochają oni gotować!

Specjałem kulinarnym są maleńkie gołąbki – Dołma, w liściach winogron, podbiału albo czerwonego buraka.
Dużym powodzeniem cieszą się dania rybne, a także ostro przyprawione przekąski i zawiesiste zupy. Wśród nich jest zupa gulaszowa i warstwowa zupa chaszlama. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w wyważonym połączeniu warzyw, piwa i dużej ilości ziół.


 Bozbasz - to zupa na wywarze mięsnym, przeważnie baranim, popularna na całym Kaukazie. W każdym z krajów pojawiają się w niej inne dodatki a w samej Armenii funkcjonuje kilka jej odmian: Eczmiadzyńska, Sisjańska, Erewańska (nazwy pochodzą od miast) zimna i mieszana. 

Nie wygląda to zachęcająco, ale... kto co lubi. 

Pisali : Kacper i Szymon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz